понедельник, 27 апреля 2015 г.



                     Історична довідка

Генічеськ уперше згадується в указі Катерини ІІ від 10 лютого 1784 року. Назва населеного пункту виникла від слова «Дженіче», що в перекладі з тюркського означає «тонкий». З 1872 року паралельно існували дві назви міста: Генічеськ та Усть – Азовське. У 1903 році Генічеськ отримав статус міста. З 1932 – 1944 роках місто відносилось до Дніпропетровської, а потім до Запорізької областей. Із 1944 року Генічеськ увійшов до складу Херсонської області.
   У різні часи Генічеськ відвідували відомі люди:
        Геродот - батько історії, відвідав Неонтихос (Генічеськ) у 445році до н.е.
        Гіппократ – батько медицини.
        Апостол Андрій  Первозванний.
        Роксолана – Хурем знаходилась у підземних казематах фортеці Чені-Шкє.
        Суворов Олександр – полководець.
        Потьомкін Г. А. був у Генічеську у 1783році.
        Відомий Костя – рибалка, онук Генічеського рибалки Ніколаєнко.
        Чехов А. П. – письменник.
        Ковпак С. А. – перший військовий комісар Генічеського району.
        Сімонов К. М. – письменник.
         Конюхов Ф. – мореходець та мандрівник.
           Смірнова Т. М. – астроном,  доктор наук,  генічанка.  Відкрила астероїд № 2093 і присвоїла йому назву «Генічеськ».
         Генічеськ – районний центр, розташований на північно-західному узбережжі Азовського моря, на березі Тонкої протоки, яка з’єднує море із затокою Сиваш. Місто знаходиться на відстані 216км. від обласного центру і 12км. від магістралі Харків – Сімферополь. У ньому є однойменна ж/д станція. Населення міста складає  22,5 тис. чол.
      На території Генічеського району розташовано 16 сільських рад, та 2 селищних, до складу яких входять 45 сіл з населенням 41167 чол. У районі функціонують 25 шкіл, 20 дошкільних установ і 4 позашкільних, 3  ВТНЗ, медичне училище, та філія Херсонського НТУ.
     Центральна районна лікарня з поліклінікою та стаціонаром на 250 ліжок,  4 амбулаторії та 14 ФАПов. У культурній сфері функціонують 24 бібліотеки з книжковим фондом 268150 екз., 12 сільських ДК, 8 клубів і 1 РДК, краєзнавчий музей.
     Виходять у друк 2 районні газети: «Приазовська правда» та «Вісник Приазовя» з тижневим тиражем 10 тис прим.
    Нещодавно на території міста функціонували: машинобудівний завод, прядильно-ткацька фабрика, масло-сир завод, рибоконсервний завод «Меотіда», комбінат побутового обслуговування «Славутич», цегельний завод, завод залізо-бетонних конструкцій, виноробний завод.
     Генічеський район сільськогосподарчий. Успішно працюють: агрофірма «Шевченко» (створена у 1930 році), ООО «Дніпро» (спеціалізується на садівництві та овочівництві), ЧСП «Новогригорівскій» (займається свинарництвом) та інші фермерські господарства.
        У районі є 3 елеватора для зберігання зерна.
    Справжня перлина району – коса Арабатська стрілка.  ЇЇ береги омиваються з однієї сторони теплими водами Азовського моря, а з іншої -водами Сиваша. На її території розташовано: 31база відпочинку, 9 пансіонатів, 10 дитячих оздоровчих закладів, а також знайдено джерело з унікальними термальними водами. Працює оздоровчий комплекс Козявкіна В. І. для лікування дітей з ДЦП. У селі Стрілкове відкрито родовище природного газу, який використовують мешканці міста.

    Неподалік від міста розташована заповідна зона -  о.Бірючій, який витягнувся в море  полуострівною косою на 40 км.  Тут ведуться наукові роботи по збереженню унікальної флори і фауни району.



Комментариев нет:

Отправить комментарий